SPORT

Canicross

Jde o  sport kde je spojen běžec a pes pomocí postroje a běžeckého opasku s amortizační šňůrou 2m dlouhou, která je připevněna napevno jedním koncem k opasku a druhým koncem, speciální karabinou za postroj psa. Vždy jde o běžce s jedním psem. V dnešní době se pořádá celá řada závodů v canicrosusu po celém světe. Obtížnost závodů je různá, tu svou si vyberou všichni nadšenci, ať už se jedná o začátečníky, pokročilé nebo profesionální canicrossaře. Trasy se dělí na sprint do 5km, mid do 10km a long na 10km. My jsme nadšení pro tento sport objevili v roce 2014, kdy jsme se během této sezóny zúčastňovali několika závodů a dokonce jsme se probojovali v roce 2016 až na mistrovství Evropy, konané v Novém Městě na Moravě.

Scooter

Jde o sport, kde je spojen koloběžkář s jedním, nebo dvěma psy pomocí postroje a amortizační šňůrou, 2,8m dlouhou, která je připevněna napevno jedním koncem ke koloběžce, provléknutá speciálním očkem na koloběžce a druhým koncem, speciální karabinou k postroji psa. V dnešní době se pořádá celá řada závodů ve scooteru po celém světe. Obtížnost závodů je různá, tu svou si vyberou všichni nadšenci, ať už se jedná o začátečníky, pokročilé nebo profesionální scootraře. Trasy jsou různě obtížné a různě dlouhé. Nadšení pro tento sport přišel s pořízením naší první profesionální koloběžky, v prosinci 2016, značky Doxtor, vyrobené na míru, na zakázku.

Bikejöring

Jde o sport, kde je spojen cyklista s jedním psem, pomocí postroje a amortizační šňůrou, 2,8m dlouhou, která je připevněna napevno jedním koncem ke kolu, provléknutá speciálním očkem na kole a druhým koncem, speciální karabinou k postroji psa. V dnešní době se pořádá celá řada závodů v bikejöringu po celém světě. Obtížnost závodů je různá, tu svou si vyberou všichni nadšenci, ať už se jedná o začátečníky, pokročilé nebo profesionální bikeristy. Trasy jsou různě obtížné a různě dlouhé. Nadšení pro tento sport přišel s prvním startem na závodech Železný pes, triatlon, který se koná každoročně už několik let, který jsme vyhráli.

Coursing

Nejen výmarský ohař, ale obecně ohař se rodí s vrozenými vlastnostmi lovce. Proto je coursingová disciplína u nich tolik oblíbená. Jedná se o sport, kde je pes vypuštěn na různě dlouhou startovní dráhu, buď je vypuštěn sám jako jednotlivec, nebo v páru se svým sparing partnerem. Před každým startem je natáhnuto lano, které končí navijákem a po vypuštění psa (psů) je navíjené od startu k cíli a začíná střapcem, kde je zpravidla ještě nějaká pravá např. králičí kůže, která je psi lovená a je to vždy odměna, kterou pes dostihne/uloví na konci běhu. Pokud se někde v blízko vašeho bydliště nachází dráha na coursing a váš pejsek najde v tomto sportu zalíbení, určitě neváhejte to společně zkusit. Všichni naši pejsci coursing zkusili a moc se jim to líbí a mimochodem je to úžasná aktivita, jak svého miláčka unavíte.